Sparetips

Du bruger meget vand i dagligdagen - lige fra du går i bad og børster tænder, til du laver mad eller vasker bil. Se her, hvordan du nemt kan spare penge og skåne miljøet.

Hold øje med dit vandforbrug
Aflæs jævnligt din vandmåler, så du hurtigt opdager, hvis en utæthed får forbruget til at løbe løbsk.

Få et VVS-tjek
Få tjekket din installationer af en autoriseret VVS-installatør, så du er sikker på, at de holder vand. Det kan blive dyrt at lade være: En løbende wc-cisterne kan på et døgn lukke 1.500 liter rent vand ud i kloakken. Det koster ca. 39.000 kr. om året i spildt vandforbrug. Selv en dryppende vandhane kan give et vandspild på 50 liter i døgnet.

Spar vand i badet
- Tag brusebad i stedet for karbad. Et karbad koster nemt 200 liter vand, mens du kun bruger ca. 35 liter med et brusebad.

- Køb en sparebruser. Så bruger du kun 6-12 liter vand i minuttet - halvt så meget som en almindelig bruser.

- Sluk for vandet, mens du sæber dig ind - og prøv at tage korte bade.

Lad ikke hanen løbe
Husk fx at slukke for vandet, mens du børster tænder - det er dyrt og unødvendigt at lade det løbe. Brug et vandkrus ved tandbørstningen og klar opvasken i en balje i stedet for under en rindende hane.

Vælg et vandbesparende toilet
Så bruger du kun 3 liter på et lille skyl og 6 på et stort. Til sammenligning bruger lavtskyllende toiletter 6-9 liter pr. skyl, og ældre toiletter bruger op til 15 liter, hver gang du trækker ud.

Effektiv opvask og tøjvask

- Du behøver ikke skylle af, før du fylder opvaskemaskinen - nøjes med at skrabe madrester af.

- Drop forvasken og spar vand, når du vasker tøj.

- Fyld vaske- og opvaskemaskinerne helt op, og brug kortere programmer ved den lavest mulige temperatur. Det sparer både vand og strøm, samtidig med at du slider mindre på maskinerne og skåner miljøet.

- Undersøg vand- og elforbruget, når du skal købe ny vaske- eller opvaskemaskine.

Spar i haven
Vand blomsterne i haven med en vandkande i stedet for en vandslange. Og vand blomster med regnvand, når du har muligheden.

Boks3Overskrift

Hvis du har et akut problem uden for normal kontor tid, kan du ringe til os på ovenstående nummer.

Ærø Vand A/S Industrivej 6 5960 Marstal Tlf. 63 52 63 63 E-mail: info@aeroevand.dk