Derfor skal du lade vandet løbe før du drikker det

Mange lader vandet løbe i lang tid, før de tager et glas vand. Men er det egentlig nødvendigt? Læs, hvorfor du skal lade vandet løbe, før du drikker det

 

 

Det er bestemt ikke noget pjat, hvis du lader vandet løbe, til det bliver koldt, før du drikker det.

Vand skal betragtes som et levnedsmiddel på linje med f.eks. mælk, hvis kvalitet og holdbarhed er afhængig af, hvordan du behandler det.

Der er bakterier i alle levnedsmidler - også i vand. Disse bakterier får optimale forhold at udvikle sig i, hvis vandet er for varmt og samtidig står stille i vandrørene

Når du ikke lader vandet løbe først, er der også en risiko for:

  • At vandet indeholder metaller, som selve vandhanen afgiver - bl.a. i form af bly, krom, nikkel og kobber.
  • At der er flere bakterier i vandet, fordi vandet både ligger stille i rørene og udsættes for højere temperatur, når det først er kommet indenfor i dit hus.

Du bør derfor lade det kolde vand fra din vandhane løbe mindst 2-3 deciliter, før du bruger det til te, kaffe eller som drikkevand.

Bakterier trives i varmt, stillestående vand
Når vandet bliver leveret fra vandværket til forbrugerne, har det en temperatur på 7-16 grader. Om vinteren leveres vandet typisk med en temperatur på 7-8 grader og om sommeren på 14-16 grader.

Problemer med vandkvaliteten starter som regel først, når vandet kommer ind i forbrugernes ledningssystem, fordi vandet her både kan komme til at ligge mere stille i vandrørene og få en højere temperatur - enten på grund af dårlig isolering, eller fordi koldtvandsrørene ligger for tæt på varmtvandsrørene. I begge tilfælde bliver vandet opvarmet af omgivelserne.

Udnyt "spildvandet"
Det er især vigtigt at få det stillestående vand ud af dine koldtvandsrør om morgenen, da det har ligget stille i rørene det meste af natten.

Start derfor dagen med at gå i bad og fyld evt. blomsterkanden op - så får du brugt det meste af det 'gamle' vand, før du får fat i det friske til morgenkaffen, teen eller drikkevandet. Selvom vand er billigt - i Danmark koster det i snit 6 øre pr. liter vand - er der ikke nogen grund til at lade det løbende vand gå ubrugt i kloakken.

Er det farligt at drikke uden at vandet har løbet først?
Der er fundet bly i nogle af de billige vandhaner, som ikke har godkendte armaturer, og som forbrugere selv installerer. Bly påvirker nervesystemet selv i små doser, så hvis din vandhane afgiver bly til vandet, kan det være skadeligt især for børn, gravide og ammende. Børn er særligt følsomme over for bly, fordi deres nervesystem er under udvikling og derfor kan få skadet deres indlæringsevne og intelligens.

Du skal derfor sørge for at lade vandet løbe, så det er godt koldt, inden du drikker det, så er blyet væk.

Kobber og andre metaller som nikkel og krom kan også have en negativ betydning for din sundhed, men er ikke lige så skadeligt som bly.

Tjek om din vandhane er sundhedsmæssigt VA-godkendt og dermed overholder grænseværdierne for fx bly og cadmium på godkendtevandhaner.dk.

Hvad angår en forøget bakterievækst i det kolde vand som følge af stillestående vand og stigende temperatur i vandrørene inde i huset, er menneskers tolerancetærskel meget individuel, men som oftest vil en forøget bakterievækst højst forringe kvaliteten - smagsoplevelsen - af drikkevandet.

Vand fra hanen er bedre end flaskevand
Det er vigtigt at huske, at vand fra hanen i flere undersøgelser slår flaskevand på kvaliteten. For selvom flaskevand kan være op til 500 gange dyrere, rummer det flere bakterier end vand direkte fra hanen, hvilket formentlig skyldes, at vandet i flaskerne står og bliver hengemt.

Dog indeholder flaskevand ikke bakterier i et omfang, der kan gøre os syge.

Godt vand året rundt
Den højere temperatur om sommeren smitter helt naturligt af på vandrørene i jorden. Derfor kan du opleve, at vandet fra den kolde hane aldrig bliver rigtig koldt, også selvom du lader det løbe længe.

Hvis du gerne vil have adgang til koldt vand hele døgnet, kan du fylde vand på kander eller flasker og stille dem i køleskabet. Det er bedst at bruge glas - da visse plasttyper er mistænkt for at afgive forskellige stoffer til vandet - bl.a. hormonlignede stoffer, hvilket kan være sundhedsskadeligt.

Umiddelbart kan du godt bruge flasker af PET-plast (polyethylene terephthalate), som sodavands- og kildevandsflasker er lavet af.

Undgå biofilm i din vandflaske
Selvom din vandflaske det meste af tiden står i et køleskab, vil en lang opholdstid alligevel påvirke bakterievæksten i vandet - sådan at der efterhånden vil dannes såkaldt biofilm, der en slimet/fedtet hinde af bakterier, som aflejrer sig på indersiden af flasken/kanden.

Du kender sikkert biofilm fra blomsterkanden, hvor der kan være et grønligt lag i bunden, og indersiden føles fedtet.

Derfor er det en god ide hver dag grundigt at rengøre de beholdere, du bruger til drikkevand - fx ved at sætte dem i opvaskemaskinen. Hvis du foretrækker at gøre dem rene med håndkraft, brug da en flaskerenser, hvis opvaskebørsten ikke kan komme ned flasken.

Uanset om du drikker vand fra en glas- eller plastbeholder, skal du hver dag sørge for grundigt at gøre den ren og så fylde den op med frisk vand, der har løbet så længe, at temperaturen er blevet koldere.

Genopfyld ikke oven på gammelt vand.

Kilde JP/Politikens Hus A/S

Boks3Overskrift

Hvis du har et akut problem uden for normal kontor tid, kan du ringe til os på ovenstående nummer.

Ærø Vand A/S Industrivej 6 5960 Marstal Tlf. 63 52 63 63 E-mail: info@aeroevand.dk